Všechny referenční stavby

Vila v Jevanech

Typ objektu: Nízkoenergetický dům
Lokace: Jevany
Stavební firma: EBM Construct, s. r. o. (web)
Energetická náročnost: A - mimořádně úsporné
Konstrukce: Jednovrstvá zděná konstrukce bez dodatečného zateplení

Popis

Novostavba rodinného domu se nachází na severní hraně výjimečného, jižně svažitého pozemku s překrásným výhledem na přírodní rezervaci Voděradské bučiny. Bezbariérová přízemní vila je zakomponována do profilu zahrady tak, že nijak nenarušuje panoráma okolního terénu a zároveň poskytuje svým majitelům pocit pevné opory od severní příjezdové silnice, odkud je také vstup do domu, či přes dvě vnější parkovací stání vjezd do garáží. Dům se přes celoprosklené jižní stěny otevírá do zahrady, která svojí modelací pouze zdůraznila původní profil pozemku včetně solitérních kamenů z nedalekého okolí. Lehce oblé křivky profesionálně založené a automaticky zavlažované zahrady přirozeně změkčují rovné a záměrně strohé linie domu, kde uvnitř dominuje litý beton na stropech a pocitově nepřerušovaná plocha luxusní vyhřívané dubové podlahy ve všech obytných místnostech. Tyto dva dominantní prvky propojuje neutrální křídově bílá sádrová omítka, která je pouze ve třech koupelnách nahrazena stěrkou. V koupelnách se beton promítá odstínově do velkoformátové dlažby na podlahách. Pro dodržení stejného rytmu domu je ve všech koupelnách na doplnění bílé sanity použit opět kvalitní dub na skřínkách či dalších doplňcích. Zastřešená terasa, opět s dřevěnou podlahou, majitelům domu po dlouhou část roku zdvojnásobuje hlavní obytnou místnost, která svou výškou přes čtyři metry působí vzdušně a útulně zároveň. Strop této místnosti má tvar „křídla“ tvořeného dvěma pultovými střechami směřujícími k sobě. Strop navazující verandy se láme přesně opačně a vytváří tak pocit příjemné rovnováhy.

Klidová zóna je tvořena třemi ložnicemi a koupelnou s toaletou. Centrální hala je logickým propojením celého domu. Kromě zmiňované hlavní obytné místnosti a klidové zóny sem „ústí“ hlavní vchod, průchod do šatny, prádelny, technické místnosti, velkorysé garáže pro dvě auta. Dále pak je zde koupelna a toaleta pro hosty, jeden ze vchodů na terasu a po dubových schodech lze dojít do relaxační části. Ta se skládá kromě zastřešeného, technologicky plně automatizovaného sklokeramického bazénu se slanou vodou z další koupelny, toalety, ale hlavně prostorné finské sauny.

Dům obsahuje ještě jednu menší bytovou jednotku. Tvoří ji dvě ložnice, koupelna se záchodem a kuchyňka. Filozofie „pod jednou střechou, ale odděleně“ umožňuje majitelům použít tuto část jak pro dospělé dítě, starší rodiče, návštěvy, tak jako oddělenou kancelář.

Hlavním zdrojem topení je tepelné čerpadlo, doplněné elektrokotlem. Dům je projektován jako nízkoenergetický, nicméně kombinací krbové vložky, výkonné rekuperace a izolačních trojskel hliníkových oken přes celou jižní stranu v praxi vykazuje hodnoty domu pasivního. Centrálně ovládané žaluzie a nezávislá klimatizační jednotka v každé místnosti pak navíc dokáží vyhovět zcela odlišným tepelným a světelným představám každého obyvatele či návštěvníka domu.

Všechny referenční stavby

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace