Všechny referenční stavby

Rodinný dům s jasným členěním

Typ objektu: Nízkoenergetický dům
Konstrukce: Jednovrstvá zděná konstrukce bez dodatečného zateplení

Popis

Dvě hmoty odlišené barevností fasády i tvarem střechy spojuje do jednoho objektu komunikační krček obložený dřevem. Vnější rozdílnost domu se propisuje do interiéru a zdůrazňuje rozdílnost dvou obytných zón – intimní a společenské. Záměrem autorky projektu, architektky Heleny Paz, bylo navrhnout zvnějšku i zevnitř srozumitelný dům.

Zastřešené atrium se stalo další obytnou místností, a proto má také dřevěnou podlahu. Masivní dubové dřevo prochází jak velkorysým obývacím prostorem s jídelnou a kuchyní, tak intimní zónou se třemi ložnicemi. Velkoformátovou dlažbu v neutrální šedé naopak najdeme na celé ploše spojovacího krčku a v prostorách, které tvoří zázemí, včetně garáže. Součástí podzemního podlaží je také multifunkční prostor s přímým vstupem na zahradu.

Logickému členění domu odpovídá nejen striktně oddělená podlahová krytina, ale také odlišná fasáda a konstrukce jeho jednotlivých částí. Pultová nižší střecha bílého ložnicového traktu navozuje intimnější atmosféru než velkoryse převýšený otevřený prostor lomené střechy s dřevěnými krokvemi nad tmavě šedou společenskou zónou. Tenká ocelová táhla zde zastupují příčné vazby tak, aby krov mohl zůstat v jednoduchém tvaru trojúhelníku. 

Na stavbu domu byly použity cihelné bloky Heluz plněné polystyrénem, které dosahují vynikajících tepelně izolačních vlastností i bez vnějšího zateplení a vytvářejí zdravé obytné prostředí. 

Zdroj: https://stavbaweb.dumabyt.cz

Všechny referenční stavby

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace