Všechny referenční stavby

Pasivní rodinný dům Kralice na Hané

Typ objektu: Pasivní dům
Projektant: Ing.arch. Michal Prášil
Stavební firma: Progressproject s.r.o.
Měrná potřeba tepla: 16 kWh/m2.rok
Energetická náročnost: A
Ostatní informace: Vytápění/chlazení tepelným čerpadlem země-voda IVT Podlahové topení Rehau
Konstrukce: zděná konstrukce bez dodatečného zateplení

Popis

Navržený pasivní rodinný dům je na pozemku usazen tak, aby navázal na pozici vedlejšího rodinného domu a pokračoval tak v utváření průčelí domů nové ulice. Tvar domu přísně vychází z tvaru pozemku – především jeho malé šířky (cca 12 m) a jeho orientace ke světovým stranám. Objekt byl navrhován na pozemek, který má pro výstavbu rodinného domu velmi limitující šířku – cca 12 m. Při odečtu minimálních vzdáleností mezi sousedními objekty pak maximální možná šířka pro nový objekt vychází kolem 5 m. Bylo proto požádáno o udělení výjimky, aby šíře domu mohla být o jeden metr zvětšena. Vzhledem k záměru výstavby pasivního rodinného domu byl volen kompaktní a jednoduchý tvar nového objemu. Dispozičně je objekt orientován pobytovými místnostmi na jih a západ. Vnitřní komunikace probíhá v celé délce objektu při severní obvodové zdi. Hmota rodinného domu má obdélníkový půdorys a je zastřešena pultovou střechou s jednostranným přesahem na jižní fasádě objektu. Z půdorysu je částečně vyjmut prostor pro vytvoření severní terasy/atria. Tento prostor bude sloužit k částečnému ochlazování obytné místnosti v letních měsících.

Vstup do domu je navržen přes zádveří, ze kterého je navržen vstup do technické místnosti. Na zádveří bezprostředně navazuje chodba, která je hlavní spojovací tepnou mezi pokoji, hyg. zázemím a obytným prostorem. Chodba je záměrně navržena na severní stranu dispozice, aby se tím uvolnila jižní fasáda pro umístění obytných místností. Z chodby je přístup do 2 dětských pokojů, ložnice a hygienického zázemí domu. Na chodbu bezprostředně navazuje hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem. Kompozice oken vychází z dispozičního řešení objektu. Velké prosklené plochy jsou orientovány na jižní a západní stranu objektu (pokoje, ložnice a obytný prostor s kuch. koutem).

Převážná část objektu je omítnuta bílou fasádní omítkou. Pro podpoření architektonického výrazu a oživení hmoty objektu bylo použito obkladového materiálu – fasádních prken ze sibiřského modřínu. Objekt je zastřešen plechovou krytinou v šedé barvě. Okapy jsou skryté. Proti nežádoucím tepelným ziskům v letních měsících je objekt chráněn elektrickými exteriérovými roletami v šedé barvě. Plot v přední části je řešen jako jednoduchý systém ocelových sloupků a dřevěné výplně z prken ze sibiřského modřínu kladených vodorovně a je v něm umístěna vstupní branka.

Všechny referenční stavby

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace