Všechny referenční stavby

Neobyčejný dům s funkcionalistickými tvary

Typ objektu: Nízkoenergetický dům
Energetická náročnost: A
Konstrukce: Jednovrstvá zděná konstrukce bez dodatečného zateplení

Popis

Dokonalé souznění architektury s přírodou, to vás napadne při pohledu na novostavbu v podhůří Beskyd nedaleko města Kopřivnice. Podbeskydí je kouzelná krajina – otevřená a přátelská, ale současně jako by si před našimi pohledy chránila své tajemství. A stejný je i dům zasazený do jihozápadního svahu kopce Kazničov v bezprostřední blízkosti CHKO Beskydy. Otevírá se okolí, a zároveň hlídá soukromí svých obyvatel.

Dům stojí na mimořádně krásném pozemku s rozlohou zhruba 4 000 m2. Užitná plocha domu je 337 m2. Zadání pro architekta znělo: čistě funkcionalistická stavba s otevřeným výhledem na Beskydy a Radhošť. Filozofii projektu ovlivnila návštěva investora, pana Karla Myšáka, v brněnské vile Tugendhat: „Bylo mi jasné, že pokud budu stavět nový dům, postavím jej ve stejném duchu, proto jsem si našel i architekta z Brna, a to Lukáše Tecla z Atelieru T&F.

Jednoznačně jsem si přál dům otevřený jihozápadním směrem – k panoramatickým výhledům na okolní kopce, s prostorem rozděleným na společenskou a soukromou část, kde ta soukromá bude situována na východ tak, aby každý nový den začínal s vycházejícím sluncem.“ Stavba měla být v nízkoenergetickém provedení a postavená z přírodních materiálů, které by korespondovaly s rázem okolní venkovské zástavby.

Dokonalá souhra moderních materiálů

Důležitou součástí zadání samozřejmě bylo použití soudobých moderních postupů a technologií. Dominantou jsou nová moderní okna se skly s vysokými solárními zisky. Jde o designový výrobek značky Winstar, řady hybrid, vytvořený kombinací dvou druhů materiálu. Hliníkový rám má vysokou stabilitu, a tím umožnil konstruovat velké otvorové prvky s dřevěnými křídly, které dotváří celkový elegantní vzhled.

Celá stavba byla realizována ze zateplených tvárnic firmy Heluz. Finální úpravu tvoří z východní strany speciální grafitová fasádní omítka firmy Caparol. Dalším výrazným prvkem, který se významně podílí na vzhledu domu, je moderní fasádní odvětrávaný obklad Twinson Premium z kompozitu od firmy Inoutic/Deceuninck. Stejný materiál, jen v terasové úpravě – Twinson Terrace byl použit i pro obložení bazénů na přilehlou terasu, na schody, a i pro molo, které zasahuje do jezírka. Benefitem kompozitního materiálu jsou také velmi nízké nároky na údržbu a dlouhá životnost.

Velkorysý domov

Dům je rozdělen na společenský a soukromý prostor. Společenskou část tvoří v přízemí kuchyň, jídelna a obývací prostor, na který volně navazují zádveří a toaleta. Soukromou část tvoří v přízemí ložnice propojená s koupelnou a šatnou a schodištěm do prvního poschodí, kde se nacházejí další ložnice, koupelna, šatna a pracovna, která se může změnit v dětský pokoj. V suterénu domu je letní kuchyň s venkovním posezením a také sauna, která navazuje na spodní koupelnu s masážním boxem a toaletou. Součástí suterénu je navíc technická místnost se strojovnou.

Navzdory velké ploše má dům nízkou spotřebu energií. Energetická náročnost na bydlení je 42 kWh na metr čtvereční vytápěné plochy za rok. Úspory energií jsou dány solárními zisky z prosklené jihozápadní stěny, podlahovým vytápěním v kombinaci s tepelným čerpadlem a rekuperační vzduchotechnickou jednotkou, která je vybavena zemním filtrem. Dům je doplněn stropním pasivním chlazením – chlazení zajišťují zemní vrty. Nízkoenergetický efekt by ale nefungoval, pokud by celá stavba nebyla postavena z moderních zdicích materiálů.

Veškeré osvětlení domu je pořízeno pouze v LED technologii, což se pozitivně projevuje na spotřebě elektrické energie. O komfort bydlení a energetické úspory se stará tzv. inteligentní technologie domu – software, který je ovládán pomocí multimediálního tabletu – iPadu. Tato chytrá technologie řídí sama, podle aktuálních klimatických podmínek, proces vytápění domu, stínění pomocí venkovních žaluzií, pasivní chlazení stropů, technologii bazénu i závlahu zahrady. Díky tomuto vybavení splňuje dům energetickou náročnost třídy A.

Na pozemku se nachází i mimořádně hezký bazén a dekorativní zahradní jezírko. Bazén byl koncipován jako relaxační, se čtyřmi vodními atrakcemi. Ve středu jezírka je umístěna terasa, která je těsně nad úrovní vodní hladiny. Jeho součástí je po levé straně vodopád, který přepadává z bazénové zídky, kde vytváří příjemný šum a ztrácí se v kamenech. Jezírko i vodopád slouží ke zvlhčení vzduchu, aby posezení na terase bylo příjemné i v parných letních dnech, a samozřejmě k dokreslení celkové atmosféry.

jak to vidí…

ing. arch. Lukáš Tecl z atelieru t&f

Myšlenka, která stála u vzniku nadstandardního rodinného domu, byla již od počátku jasná – propojit dům s velmi atraktivním okolím, a to v několika rovinách. Mým úkolem bylo zpracovat projekt tak, aby se dům maximálně otevíral výhledům do krajiny, do přírodního parku Podbeskydí, jehož je lokalita součástí.

Investor domu Karel Myšák viděl jinou realizaci mého projektu, dům, který byl postaven zcela v souladu se zásadami funkcionalismu. Kromě toho obdivuje brněnskou vilu Tugendhat, pro niž, stejně jako pro každý jiný funkcionalistický objekt, je charakteristický určitý princip dělení otevřeného prostoru. Funkcionalismus, to je hra s prostorem.

Ale přísné funkcionalistické tvary se hodí spíše do městského prostředí, a tento projekt musel respektovat geomorfologii, tvarování pozemku, který je velmi svažitý s jihozápadní orientací. Proto je také dům položen na kameni, pevném materiálu, a nahoře je materiálové odlehčen dřevem. Ostatně, použití přírodních materiálů, které se odkazují k venkovskému a podhorskému rázu okolní zástavby, bylo dalším požadavkem klienta. Na fasádách se proto střídají tmavé režné omítky, štípaný kámen a kompozit.

Při práci na projektu jsem pracoval s průhledy, prostupy lomu světla a se světlem jako takovým. To vstupuje do prostoru několika světlíky a dodává do interiéru energii, aby dům nebyl pocitově chladný. Tvar domu je jasně daný orientací ke světovým stranám, funkcemi jednotlivých místností reflektují postup slunce po obloze. Předsazené střechy zase brání přehřívání prostoru. Vzhledem k tomu, že majitel má zálibu v umění, je vnitřní prostor uzpůsoben jako galerie. Hlavním motivem přízemí je však velkorysé otevření interiéru skrze prosklenou fasádu k panoramatickým výhledům na okolní kopce, které se zrcadlí v hladině bazénu na horní terase.

Zdroj: www.modernibyt.cz

 

 

Všechny referenční stavby

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace